Landbouw is vaak ver van de drukke plekken van steden en dorpen. Hier hebben mensen met illegale bedrijven meer ruimte voor hun activiteiten. En is de kans kleiner dat ze gezien worden.
Ook verandert er veel op het platteland. Ondernemers moeten hard werken om geld te verdienen en komen soms in de problemen. Criminele organisaties proberen misbruik te maken van deze situatie.
Misschien vraagt iemand ineens of die je leegstaande schuur kan huren. De vraag lijkt vaak onschuldig – en de huurder wil er genoeg geld voor betalen. Maar zodra je ontdekt of vermoedt waar de huurder de schuur voor (wil) gebruiken, weet je vaak niet wat je kunt doen om jezelf en het bedrijf veilig te houden. In die situatie kan een veiligheidscoach of vertrouwenspersoon helpen.
De signalen hieronder kunnen bij illegale activiteiten horen. Herken je een signaal? Dat betekent niet direct dat er iets illegaals gebeurt. Vaak gaat het om een combinatie van meerdere signalen.
Klik op een signaal om er meer over te lezen.
Is het moeilijk om een (bel)afspraak te maken met een huurder? Krijg je steeds iemand anders te spreken? Of heb je contact, maar heeft de huurder steeds een ander telefoonnummer? Dit kunnen signalen zijn dat de schuur wordt misbruikt voor illegale activiteiten.
Zie je auto’s, busjes of kleine vrachtwagens die je niet verwacht op deze plek? En is het een tijdstip in de nacht of vroege ochtend, waarop het vaak rustig is op deze plek? Dan kan het zijn dat iemand bezig is met het weggooien van drugsafval.
Bel direct 112 als je drugsafval ziet, en blijf op veilige afstand: dit afval is erg giftig.
Zie je jerrycans, tonnen of grote plastic zakken liggen? Deze signalen kunnen horen bij de productie van drugs en het weggooien van drugsafval in het buitengebied.
Bel direct 112 als je drugsafval ziet, en blijf op veilige afstand: dit afval is erg giftig.
Misschien hangen er ineens camera’s. Misschien staan er meerdere luxe auto’s geparkeerd. Dit kunnen signalen zijn dat mensen daar drugs maken of illegale producten opslaan.
Schrijf het kenteken en de kenmerken op van wat je zag en meld het bij de wijkagent van dit buitengebied of bij de gemeente.
Ben je boer of tuinder? In de meeste provincies is er een vertrouwenspersoon waarbij jij kunt melden wat je zag of waarover je je zorgen maakt.
Werk je in de landbouw en zie je iets verdachts?
Of twijfel je aan een huurder?
Luister naar je onderbuikgevoel en check waar het vandaan komt.
Schrijf op wat je opvalt en wanneer:
denk aan kentekens, dagen en tijdstippen en beschrijvingen van personen. Dit helpt tegen twijfel en bij het delen met anderen. Bijvoorbeeld in een Whatsappgroep met buren.
Maak als dat veilig kan ook foto’s.
Blijf meer dan 25 meter bij afval uit de buurt, misschien gaat het om giftige stoffen.
Meld je zorgen of vermoeden op een van deze manieren:
Door de wijkagent van dit buitengebied een bericht te sturen of te bellen (0900-8844).
Via de gemeente.
Via het niet-spoed-nummer van de politie (0900-8844).
Anoniem door een bericht te sturen of te bellen met Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).
Denk je drugsafval te zien?
Er kunnen giftige stoffen liggen. Blijf daarom meer dan 25 meter uit de buurt en bel direct 112. Ligt het afval op je eigen terrein? Hieronder vind je de contactgegevens van de vertrouwenspersoon of veiligheidscoach voor jouw regio.
Overleg veilig met een vertrouwenspersoon
In de meeste provincies is er een vertrouwenspersoon waarbij jij kunt melden wat je zag of waarover je je zorgen maakt. Deze personen begrijpen de uitdagingen van boeren en tuinders en weten hoe criminelen daar misbruik van willen maken.
Ben je boer of tuinder?
In Overijssel:
Neeltje Bleumink van Provincie Overijssel (06-13456273 of veiligheidbuitengebied@overijssel.nl)
In Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Gelderland:
Femke van de Plas van ZLTO (06-29520266 of femke.van.de.plas@zlto.nl)
Met de vertrouwenspersoon Criminaliteit van Cumela kun je veilig sparren. Deze persoon is op werkdagen bereikbaar van 8.15 tot 20.00 uur. Mail, bel of stuur een WhatsApp-bericht (06 17 56 50 72 of vpc@cumela.nl).