‘Een drugslab in je buurt voelt onveilig’

Drugscriminaliteit heeft veel invloed op de samenleving. Het maken van synthetische drugs als xtc zorgt bijvoorbeeld voor grote gevaren. Rechercheur Freek Pecht van de politie in Zeeland en West-Brabant legt uit waarom het zo gevaarlijk is. En wat de politie tegen drugscriminaliteit doet.
 

Waarom zijn drugslabs zo gevaarlijk?

“In drugslabs zijn chemische stoffen die agressief en schadelijk zijn als je ze inademt. Ook is er risico op ontploffing of brand. Daarom is de brandweer er vaak bij als we een drugslab opruimen. Dat trekt natuurlijk aandacht: mensen komen toch even kijken. Ze schrikken als ze horen wat er al die tijd bij hen in de buurt gebeurde. Het doet iets met hun gevoel van veiligheid. 

“Naast de gevaarlijke productie, zorgen drugslabs ook voor andere gevaren. Als criminelen weten dat een concurrent ergens een voorraad heeft liggen, is het voor hen aantrekkelijk om die te stelen. Hebben ze daar vuurwapens bij nodig? Dat maakt een crimineel niets uit. Ook niet als ze de drugs gaan stelen in het midden van een drukke woonwijk.” 
 

Wat maakt de aanpak van drugslabs zo moeilijk?

“De echt grote drugslabs zitten vaak in het buitengebied, ver weg van de bebouwde kom. Zo hebben ze zo min mogelijk pottenkijkers in de buurt. Criminelen doen veel om het drugslab te verbergen voor politie en andere mensen. Bijvoorbeeld door met isolatiepanelen een klein hok te bouwen binnenin een gebouw. Door de kleinste gaten en kieren dicht te maken. Of door gaswas-installaties om te voorkomen dat iemand de opvallende en stinkende geur van drugsproductie ruikt.”

“De spullen die ze nodig hebben, brengen ze in onopvallende witte busjes. Die parkeren ze achterstevoren tegen het gebouw of ze rijden hem helemaal naar binnen. Ook al hebben buurtbewoners er een slecht gevoel over in hun onderbuik: het is voor hen vaak moeilijk om te zien wat er écht gebeurt.”
 

Hoe lukt het om toch regelmatig een drugslab te vinden?

“De recherche leest bijvoorbeeld heel veel berichten tussen criminelen zonder dat die dat weten. En burgers die goed opletten zijn erg waardevol. Het is belangrijk dat zij de signalen herkennen en doorgeven. Ook als het vooral een onderbuikgevoel is. Denk aan afgeplakte ramen of grote isolatiepanelen, terwijl dit niet past bij hoe het gebouw wordt gebruikt. Maar ook aan geuren: die kunnen ze nooit helemaal verbergen.”
 

Hoe succesvol zijn jullie?

“We schatten in dat we ongeveer één derde van de drugslabs vinden. Vroeger was dat één vijfde. Wat zien helaas ook dat het aantal drugscriminelen groeit. Met name de groep jongens die het vuile werk doen. Nederland heeft een goede infrastructuur voor drugsexport. Criminelen maken daar graag misbruik van, dus preventie is extra belangrijk.”